TURBOVENT (11 kW-300kW)

Çatı tipi paket klimalar bir başka deyişle çok fonksiyonlu iklimlendirme sistemlerinde kullanılan cihazlardır. Havalandırma ve iklimlendirme özelliğini aynı anda taşıyan ünitelerdir. Taze hava ve egzoz ihtiyacı olan projelerde kullanılan çatı tipi klimalar hem ısıtma, hem soğutma hem de havalandırma fonksiyonlarını aynı anda gerçekleştirerek esnek çözümler sunar.

Çatı Tipi Klimanın Genel Özellikleri Nelerdir?

Çatı tipi klimalar kompakt olarak üretilmektedir. Cihazın gövde yapısı özel büküm teknikleri ile mukavemeti arttırılmış çelik karkas sistemi ile oluşturulmuştur. Yüzey alanının genişliğine göre 1,2 mm ila 2,0 mm kalınlıkta galvanizli saclar kullanılmaktadır. Kullanılan saclar galvaniz olmasının yanı sıra elektrostatik boya ile kaplanmaktadır. Çatı tipi klimalar, dayanıklı bir şasi üzerine inşa edilmiştir. Şasi üzerinde halat bağlamak için mapa parçaları ve forklift ile kaldırma için özel bölümler bulunmaktadır. Kondenser fanları dıştan rotorlu aksiyel kanatlar olarak kullanılmaktadır. Scroll kompresörler 2, 3 veya 4 devreli soğutma sistemlerinde bağımsız olarak kullanılmaktadır. Kondenser ve evaporatör serpantinleri bakır boru ve alüminyum kanatlı olarak imal edilmektedir. Aspiratörlerde ve vantilatörlerde direkt tahrikli plug fanlar kullanılmaktadır. Çatı tipi klimalarda çevre dostu R407c ve R410a gazları kullanılmaktadır.

Çatı tipi klimalar oldukça hassas ve fonksiyonel bir otomasyon sistemi ile donatılmıştır. Cihazın tüm çalışma ve arıza durum bilgileri dijital ekrandan takip edilebilir.

Çatı Tipi Klima Ne İşe Yarar?

Çatı klimaları; Çatı tipi paket klimalar bir başka deyişle çok fonksiyonlu iklimlendirme sistemlerinde kullanılan cihazlardır. Havalandırma ve iklimlendirme özelliğini aynı anda taşıyan ünitelerdir. Taze hava ve egzoz ihtiyacı olan projelerde kullanılan çatı tipi klimalar hem ısıtma, hem soğutma hem de havalandırma fonksiyonlarını aynı anda gerçekleştirerek esnek çözümler sunar. Yaşadığımız şehirler, pencereyi açar açmaz temiz havaya hemen ulaşabileceğimiz mimari tasarımların olmadığı yerlerdir. Dış ortamdan tamamen izole olan binalar havalandırma sistemlerini zorunlu hale getirmiştir. Binaların teras katlarına ya da orta katlardaki tesisat odalarına kurulan çatı tipi klima sistemleri, tüm ihtiyaçları tek noktadan çözmektedir. Birçok farklı seçenekte çatı katı üretimi yapılmaktadır. Entalpi kontrolü sayesinde ihtiyaca göre taze hava verilerek enerji tasarrufu sağlanır. Ekonomizör modellerinde ihtiyaca göre soğutma yapılarak konfor koşulları sağlanmaktadır. Serbest soğutma sistemi sayesinde dışarıdan gelen soğuk hava doğrudan içeriye gönderilerek çok düşük maliyetlerle soğutma yapılır. Isı geri kazanımlı modellerde kirli hava ortamdan atılır ve eşdeğer miktarda taze hava iç ortama gönderilir.

Çatı tipi klimalar da kullanılacakları iklim şartlarına göre farklılık göstermektedir. Sıcak iklim koşullarında sadece soğuk modeller kullanılmaktadır. 4 mevsimin yaşandığı orta bölgede ısı pompalı cihazlar kullanılmaktadır. Daha soğuk bölgelerde doğalgaz ısıtmalı ve sıcak su bataryalı cihazlar kullanılmaktadır. Çatı tipi klimalar geniş bir model yelpazesine sahip olduğundan her türlü projede klima ve havalandırma ekipmanı olarak kullanılmaktadır.

Çatı Tipi Klima Kullanım Alanları Nelerdir?

Çatı tipi klimalar, 9 ila 300 kW aralığında farklı kapasitelerde üretilmekte ve farklı hacimlerdeki alanların iklimlendirilmesinde kullanılmaktadır. Özellikle iklimlendirme yaparken havalandırma yapıyor olması, tüm iklimlendirme ihtiyaçlarına cevap verdiğini göstermektedir. Çatı üstü klima sistemleri özellikle büyük alışveriş merkezi projelerinde tercih edilmektedir. AVM içerisindeki bağımsız bölümlerin ve fuaye alanlarının havalandırılmasında kullanılmaktadır. Hava kanalı üzerinde ayarlanabilir hava damperi bırakılarak her bir bağımsız bölümün girişine eşit miktarda hava gönderilmektedir. Sinema ve tiyatro salonlarında kullanılmaktadır. İçerideki insan yoğunluğundan kaynaklanan kirli havanın enerji kaybı olmadan dışarı atılmasını sağlar. Taze hava, egzoz, ısıtma ve soğutma fonksiyonları aynı anda tek bir cihaz ile yapıldığından, hava kalitesi yüksek ortamlar yaratılmasına imkan verir. Hastanelerde ve büyük ölçekli özel sektör ve kamu binalarında ekonomik ve fonksiyonel iklimlendirme yapılmasını mümkün kılar. Küçük kapasiteli modeller konut ofisleri ve daha küçük alanların iklimlendirilmesinde kullanılmaktadır. Çatı tipi klimalarda hava debisi ve basıncının ayarlanması farklı basınç kayıplarına sahip projelerde kullanım kolaylığı sağlar. Cihazlarda bağımsız devrelerde scroll kompresörler kullanılarak %25 %50 %75 %100 olmak üzere 4 farklı adımda kapasite kontrolü yapılabilmektedir. Dönüş havası ve mahal üzerindeki sensör elemanlarından gelen bilgilerin ortalama değerine göre kapasite kontrolü yapılır.

 

Çatı Tipi Klimanın Diğer Sistemlere Göre Avantajları Var mıdır ?

Çatı tipi klima sistemleri, tüm iklimlendirme özelliklerini içinde barındırdığı için diğer sistemlere göre daha avantajlıdır. Alternatif klima sistemleri ısıtma, soğutma ve havalandırma fonksiyonlarını her zaman ayrı cihazlar vasıtasıyla gerçekleştirirken, çatı tipi klimalarda bu özellikler bir arada bulunmaktadır. Klima santrali ve havalandırma sistemlerinin tam verimli çalışabilmesi için otomasyon sistemi ile kontrol edilmesi gerekmektedir. Ancak çatı tipi klimalar dahili otomasyon sistemleri ile üretilmektedir. Cihazların elektronik kontrol sistemleri uluslararası otomasyon protokollerine uygun olarak BMS sistemleri ile haberleşebilmektedir. Çatı tipi klimalar, dx direkt genleşmeli soğutma sistemleri ile hızlı ve etkili iklimlendirme sağlayabilir . Kalori transferi doğrudan kompresörün kendisi tarafından yapılır. Sistem üzerinde borulama, pompa gibi farklı elemanların olmamasından dolayı verimde düşüş olmaz.